Boekenweek: 4 aanraders!

[easy-social-share]

Boekenweek. Een inspirerende week. Want of het nou gaat om ontspanning, persoonlijke of professionele ontwikkeling; een goed boek helpt je verder. Ga jij deze boekenweek voor een boek die jou versterkt als professional op het gebied van Vitaliteit, Inzetbaarheid en Tevredenheid? Maar weet je niet zo goed welk boek je moet kiezen? Ik heb vier boeken geselecteerd, die mij persoonlijk erg aanspreken en inspireren!

#1 Motiverende gespreksvoering

Motiverende gespreksvoering, de herziene druk, is een heel praktisch toepasbaar boek wat begrijpelijk geschreven is met sprekende voorbeelden.

De theorie gaat over een nieuwe vorm van hulpverlening die bedoeld is om mensen voor te bereiden op en te ondersteunen bij verandering. In Nederland is de methode geïntroduceerd vanuit de verslavingszorg, maar inmiddels ook omarmd door artsen en andere hulpverleners.

Organisaties die klaar willen zijn voor de snel veranderende wereld en die aan de slag gaan met duurzame inzetbaarheid, worstelen vaak met de vraag hoe ze medewerkers in beweging krijgen. Wanneer je aan de slag wilt met het bewust maken van medewerkers van hun eigen regie ten aanzien van duurzame inzetbaarheid en ze aanzetten tot actie, kan je goed gebruik maken van deze methode.

#2 IK2

Om staande te blijven in een voortdurend veranderende omgeving en wereld moet je ervoor zorgen dat je de doelen die je wilt bereiken duidelijk formuleert en vervolgens plannen maakt om ze te realiseren. Daarmee blijf je controle houden over jezelf. Met IK2 wordt je hulp geboden om het beste uit jezelf te halen. Ik vond het leerzaam, inspirerend en vooral leuk om hiermee aan de slag te zijn.

‘IK2 – De beste versie van jezelf’ laat op een inspirerende manier zien hoe je het volledige potentieel uit jezelf kunt halen. De inhoud is geheel geijkt op de huidige prikkel- en stressvolle wereld, waarin je nieuwe vaardigheden en eigenschappen moet ontwikkelen om je doelen te bereiken.

Dit “werkboek” vol met inzichten, testen, oefeningen en methodieken maakt het lezen en werken met de stof erg aangenaam. ‘Ga aan de slag met IK2 en ontdek de mogelijkheden van je hersenen. Gebruik ze. Ontwikkel je. Draag bij.’ Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University.

#3 Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Rust vinden in een drukke wereldDingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt” is een waar cadeautje voor het slapen gaan. Het boek raakt je, je herkent wat er geschreven wordt en het is makkelijk leesbaar.

Dit handboek voor mindfulness en kalmte, een bestseller in Korea, staat vol wijze adviezen over reflectie en hoe het rustiger aan te doen in het leven.
De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties, zoals woede en jaloezie.
De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden.

#4 Waar een wiel is, is een weg’

En als laatste tip, een inspirerend managementboek met veel humor, ‘Waar een wiel is, is een weg’ van Jaap Bressers.

Ik gebruik altijd graag zijn filmpjes of een quote uit zijn boek tijdens workshops en sessies om te inspireren:

Hoe krijg je meer plezier in wat je doet en kun je tegelijk anderen versterken? Heel simpel: door je eigen toegevoegde waarde te vergroten. Jaap Bressers leek voorbestemd om een topmanager te worden. Tot hij bij een duikongeluk op zijn 21e zijn nek brak en in een rolstoel belandde. Dit zette zijn leven op zijn kop en maakte dat hij op een heel andere manier ging kijken naar de wereld om zich heen. Inmiddels is hij uitgegroeid tot cabaretier en spreker – Nederlands eerste sit-down comedian. Aan de hand van zijn ervaringen laat Jaap zien hoe je met kleine dingen zelf het verschil maakt.

Met humor en emotie inspireert Jaap je om nog meer uit je werk en leven te halen. Door verandering te zien als kans om je passie te volgen.

Persoonlijke, korte verhalen die je inspireren en helpen jouw toegevoegde waarde te zien. En die van anderen. Want als je zelf de eerste stap zet, dan volgt de rest vanzelf. Wat er ook gebeurt, zoals Jaap altijd zegt: “Waar een wiel is, is een weg’.

 

Bij het samenstellen van deze selectie is gebruik gemaakt van de beschrijvingen van bol.com. Interesse in deze boeken? Klik op onderstaande links:

Blog:
31-08-2017
Voel jij je ‘VIT’ in het MKB?
Stel: je bent ondernemer. Je ondervindt problemen op personeelsgebied, zoals ontgroening, vergrijzing, de oplopende pensioenleeftijd en steeds veranderende wet- en regelgeving. Het wordt steeds moeilijker om jong vaktalent te vinden en door vertrek van de ervaren vakmensen verdwijnt de zo waardevolle branchekennis en –ervaring. Herkenbaar? Je bent niet de enige.