Op 23 januari vond het NE20 evenement plaats in de Beurs van Berlage: een plek waar duizend ondernemers en experts aanwezig waren om te praten over duurzaamheid. Eén van die experts was hoogleraar Lex Burdorf. Hij sprak over de positieve effecten van werk in het kader van duurzame inzetbaarheid.

 

 

 

[easy-social-share]

Arbeid als beste medicijn

Een van de uitgangspunten van Lex Burdorf is om ‘werk’ juist in te zetten als ‘medicijn’. Mensen die participeren in de arbeidsmarkt hebben een betere gezondheid dan mensen die niet werken. In tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld is dat werkloosheid en inactiviteit de belangrijkste veroorzaker is van psychische problemen.

 

Waarom heeft werk zo’n positieve invloed op onze gezondheid?

Er zijn een aantal redenen waarom arbeidsparticipatie bijdraagt aan de gezondheid. Het stimuleert ons op verschillende vlakken. Het zorgt voor ontplooiing, ontwikkeling en contact. Aangezien de financiële mogelijkheden die werk biedt zorgt het ook voor minder stress. Mensen werken met het voornaamste doel om geld te verdienen. Daarnaast geeft het ons een gevoel van respect, een identiteit en het gevoel deel uit te maken van de samenleving.

 

Hoe vertaalt zich dat op de werkvloer?

Uit het onderzoek van Lex Burdurf verbetert de mentale en fysieke gezondheid van deelnemers aanzienlijk na het plaatsen van deelnemers in betaalde arbeid. Goede begeleiding op de werkplek en langzame opschaling van taken en activiteiten zijn belangrijk om succes te boeken.

 

Algemene adviezen voor een werkgever

  •  Zorg voor een gepast loon met zekerheden
  • Geef medewerkers een gevoel van autonomie en verbondenheid
  • Zorg dat medewerkers een balans hebben tussen werk en privé


De belangrijkste boodschappen bij langdurig zieken

  • Stel gezondheid centraal bij een re-integratie traject
  • Starten met betaalde arbeid heeft grote, positieve gevolgen: zorg voor snelle plaatsing met begeleiding en therapie
  • Kwaliteit van de uitvoering is bepalend voor het succes: toets voortdurend, stel waar nodig bij, monitor de resultaten.

Wil je de video zien waarbij we hem persoonlijk spreken? Kijk dan op ons LinkedIn kanaal.

Blog:
15-11-2019
Fase 2: Visie en plan van aanpak
In de vorige blog introduceerden we het belang van gezonde organisaties en duurzame inzetbaarheid. Dit vooral aan de hand van bekende vraagstukken over personeelstekort, verzuim en marktontwikkeling. Als je dan eenmaal als bedrijf hebt besloten het pad naar duurzame inzetbaarheid te willen bewandelen volgt de vraag: “Waar beginnen we?”.