Subsidie voor inzetbaarheid

[easy-social-share]

De krappe arbeidsmarkt, duurzame inzetbaarheid en B&S Industrieel Onderhoud

Snel veranderende technologieën, grote concurrentie en een krappe arbeidsmarkt. Voor veel mkb’ers niet onbekend, zo ook voor B&S Industrieel Onderhoud. Het kunnen aantrekken van de juiste medewerkers is van groot belang. Maar nog belangrijker: het behouden van de mensen binnen de organisatie en zorgen voor een optimale inzetbaarheid gericht op de toekomst.

Maar hoe kom je in actie en waar begin je? Wat kan het bevorderen van duurzame inzetbaarheid hierin betekenen? En hoe krijg je de gehele organisatie hierin mee?

Het begin

VIT heeft B&S Industrieel Onderhoud geholpen bij het zetten van de eerste stappen. Dit begon met onderzoek, cijfers, trends en het ophalen van wat medewerkers nodig hebben.  Deze informatie hebben we samengebracht in een business case. Wat is er exact nodig om medewerkers aan te trekken en vooral ook te behouden en inzetbaarder te houden? Voor B&S Industrieel Onderhoud begint een goede werkgeversreputatie intern. De meest technische familie van Twente: tevreden, vakbekwame en vitale medewerkers die plezier in het werk hebben, is hun reclame.

Duurzame inzetbaarheid speelt hier een cruciale rol in, maar hoe overtuig je daar de gehele organisatie van?

Het antwoord: door de effecten van het bevorderen van duurzame inzetbaarheid inzichtelijk te maken. Samen hebben we onder andere de kosten in kaart gebracht; de financiële gevolgen van een verminderend werkvermogen zonder én met een proactief gezondheidsmanagement. Met de resultaten van deze analyses kreeg het management de nodige onderbouwing en werd het draagvlak, die noodzakelijk is voor een succesvolle aanpak, groter. Niet alleen het binden van het management is hierbij van belang. Gedurende het hele traject worden ook de medewerkers op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

Het vervolg

Na de strategische analyses is er een plan gemaakt voor het vervolg. Dit plan bestaat uit diverse stappen. De focus van het plan ligt bij oprechte aandacht voor de medewerkers. Aandacht voor preventie (ziekteverzuim) en signalering zijn ook belangrijke aandachtspunten. De eerste stappen zijn al uitgevoerd bij B&S Industrieel Onderhoud en een van de vervolgstappen is het formuleren van een HR strategie waarin inzetbaarheid centraal staat.

Een zee van vrijetijd: jouw pensioen
16-07-2019
Een zee van vrijetijd: jouw pensioen
Er zijn nieuwe afspraken gemaakt dat mensen met een fysiek zwaar beroep straks wat makkelijker eerder kunnen stoppen. Welke afspraken dat zijn kan je teruglezen in deze blog.