Stilstaan bij Vitaal ondernemen tijdens de Week van de Ondernemer

[easy-social-share]

Op 9, 10 & 11 mei 2017 vindt de Week van de Ondernemer plaats. Een mooi event waar succesvol ondernemen wordt gestimuleerd.

 

Samenwerking met MKB Nederland en Uneto VNI

Tijdens de Week van de Ondernemer ben ook ik als VIT aanwezig, op uitnodiging van MKB Nederland en Uneto VNI. Samen geven we een kickoff aan het project “Duurzame inzetbaarheid in het mkb”. Samen met Uneto VNI gaat VIT in dit project een groep ondernemers begeleiden en opleiden om de juiste stappen te zetten naar een vitale en duurzame onderneming.

 

Stilstaan bij Vitaal ondernemen

De Week van de Ondernemer is naast de kickoff van het mkb-project een mooi moment om eens verder stil te staan bij vitaal ondernemen. Enerzijds betekent dit dat jij zelf als ondernemer voldoende energie en veerkracht hebt om de dagelijkse uitdagingen van het ondernemen aan te kunnen en deze ook te behouden. Daarnaast zou je aandacht moeten hebben voor een gezonde toekomst van het bedrijf en gezonde en vitale medewerkers.

Ik hoor je denken: Hoe kan vitaal ondernemen nu de juiste bijdrage hebben tot geluk en succes voor jou en de onderneming? Is dit niet iets waar werknemers zelf aandacht aan moeten geven? En doe ik niet al genoeg? Ik zorg toch al voor ontwikkeling en een fijne werkomgeving? En wanneer begin ik daarmee, morgen? Kortom: ik snap goed dat een thema als vitaal ondernemen direct veel vragen en misschien wat weerstand oproept.

Maar wat nu als ik uitleg dat vitale medewerkers productiever en gemotiveerder zijn en zij hierdoor een flinke bijdrage hebben in het toekomstbestendig houden van de onderneming? Dan klinkt vitaal ondernemen misschien toch niet meer zo vreemd.

 

Vitaal ondernemen is minder lastig dan het lijkt

De bijdrage van het thema vitaliteit in combinatie met de ontwikkeling van je personeel en aandacht voor inzetbaarheid en tevredenheid geven al snel antwoorden op veel vragen. Bijvoorbeeld hoe je uitval van zieke medewerkers kan voorkomen of beperken of verzuim kan terugdringen. Of hoe je de vraag van de markt kan blijven beantwoorden met jouw onderneming. Volgens mij maken deze zaken duidelijk dat vitaal ondernemen toch niet zo lastig is en het direct een grote bijdrage kan hebben in het succes, geluk en rendement van de onderneming.

 

De juiste aandacht op de juiste plek

De dingen die je kan doen hoeven soms maar heel klein te zijn om een grote bijdrage te hebben. Dit kan al beginnen met de vraag aan je medewerker: hoe kijk je naar jouw eigen vitaliteit en jouw toekomst in het werk? Misschien hoor je wel terug dat wat er nodig is niet veel hoeft te kosten maar dat het gaat om de juiste aandacht op de juiste plek.

 

Begin klein

Wanneer je in de dagelijkse bedrijfsvoering langzaamaan steeds meer aandacht voor vitaliteit toevoegt is het niet meer dat ‘lastige ding’ waar je misschien vanaf morgen mee aan de slag gaat. Denk hier eens over na als je tijdens de Week van de Ondernemer rondloopt in de Jaarbeurs Utrecht en/of stilstaat bij hoe je jouw onderneming weer een extra boost kan geven.

Stel jezelf eens de vragen: Vind ik het belangrijk om na te denken over de toekomst van de onderneming? Vind ik het belangrijk om na te denken over de inzetbaarheid van de medewerkers in de toekomst?

Oftewel: Aandacht voor vitaliteit moet altijd mogen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorloping toch geen compensatie transitievergoeding bij ontslag wegens langdurig ziekte
26-04-2017
Voorlopig toch geen compensatie transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige ziekte
Het wetsvoorstel dat de compensatie voor een transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige ziekte zou moeten regelen is controversieel verklaard.