Het mkb investeert al jaren relatief weinig in de toekomst van hun bedrijf. Terwijl meegaan in technologische veranderingen en investeren in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers een bedrijf niet alleen ‘toekomst-proof’ maakt, maar ook de omzet kan vergroten.

 

 

[easy-social-share]

Comité voor Ondernemerschap: investeer in personeel en technologie

Begin oktober pleitte het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, als adviseur van het kabinet, in het NRC voor meer investeringen in personeel en technologie door de Nederlandse midden- en kleinbedrijven. Door hun geld op te potten, brengt het mkb niet alleen hun eigen toekomstige groei in gevaar, maar ook de groei van de hele Nederlandse economie.

 

 

Werknemers langdurig effectief laten zijn

Het mkb investeert al jaren relatief weinig in de toekomst van hun bedrijf. Terwijl meegaan in technologische veranderingen en investeren in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers een bedrijf niet alleen ‘toekomst-proof’ maakt, maar ook de omzet kan vergroten. Als je bijvoorbeeld denkt aan personeel: op dit moment wordt de economische groei nog voor een deel gedragen door de groei van de beroepsbevolking. Maar volgens de prognoses maakt de vergrijzing daar over enkele jaren een einde aan. Dat betekent dat we het huidige personeelsbestand moeten koesteren en zo effectief mogelijk moeten laten werken, nu en op de langere termijn.

 

Duurzaam inzetbaar in de praktijk

B&S Industrieel Onderhoud uit Hengelo is zich daar heel goed van bewust. Zij kampten met een relatief hoog verzuim en een groot verloop, met name onder jongeren. Ze vroegen zich af wat hun (jonge) medewerkers nodig hebben om nu, en in de toekomst, met plezier bij B&S te blijven werken. In samenwerking met het MT werkten we deze vraag verder uit. We voerden de V.I.T. scan uit, aangevuld met interviews met medewerkers, om te weten hoe de medewerkers dachten over duurzame inzetbaarheid. Daaruit bleek dat B&S tevreden kon zijn: als organisatie scoorden ze goed. Maar met name de jongere medewerkers bleken behoefte te hebben aan meer ontwikkeling dan de standaardgroei die hoort bij hun werk. Als gevolg van deze inzichten richt het MT nu een duidelijke leerlijn voor jonge medewerkers in.

 

Wil je ook weten of jouw bedrijf toekomstbestendig is? Of vraag je je af hoezeer jouw medewerkers daarmee bezig zijn? Neem een kijkje op onze website, voor advies of concrete tips voor bijvoorbeeld opleidingsmogelijkheden.

Subsidie voor inzetbaarheid
23-01-2019
V.I.T. scan: maak tevredenheid en inzetbaarheid inzichtelijk
Een blog over het ontstaan van de V.I.T. scan. Een online scan die op een laagdrempelige en passende methode tevredenheid en (duurzame) inzetbaarheid inzichtelijk maakt en tevens de veranderbereidheid van de organisatie meeneemt.